Vijlen / Heuvelland

In dit met vijf sterren bekroonde heuvellandschap liggen nostalgische dorpjes en authentieke stadjes verscholen tussen groene weides en kleurrijke hoogstamboomgaarden. De sterren worden gegeven voor de belevingswaarde, ecologische waarde, cultuurhistorische waarde, mogelijkheid tot (natuur) recreatie en het unieke karakter van het gebied. De Geul en Gulp, die eeuwen geleden het landschap vormden, kabbelen nu rustig voort. Geniet van de prachtige panorama’s, zie de Geuldal-lammeren en -runderen grazen en rust uit op één van de vele terrasjes. Wil je liever wandelend of fietsend het gebied verkennen? Dan biedt het zeer uitgebreide netwerk van fiets- en wandelroutes uitkomst.

IMG_3961

 

gb308962

 

 

 

gb308757

 

Want wandelen kun je hier! Het eerste wandelpad ligt al direct achter ‘De Heerlijkheid Vijlen’. Zo tussen de schapen door en volg de gekleurde bordjes die je op de mooiste plekken brengen. Veel van onze gasten noemen het ‘buitenland’ hier. En dat klopt helemaal. Pas trouwens wel op, voor je het weet loop je door een weiland zo België in…of Duitsland! Maar gelukkig is bijna overal de statige toren van de St. Martinus kerk zichtbaar die fier en vooral hoog boven het landschap uit torent.  Van verre is deze Vijlense kerk  zichtbaar en manifesteert zich daardoor als oriëntatiepunt bij talloze wandelaars. De uitgestrektheid van de Vijlener bossen (kun je vanaf je terras zien!) vormt een aparte attractie. Aan alle kanten omzoomd door veelal steile hellingbossen, is het plateau een eldorado voor de echte wandelaar.

En vergeet je camera niet. Elke plek, elk gezichtspunt is weer een nieuwe foto waard. Je raakt hier serieus niet uitgekeken!

foto Peter Moors

Het Zuid-Limburgse Heuvelland is trouwens door de bekende beklimmingen zoals de befaamde Eyserbosweg of de Loorberg  zeer bekend als fietsgebied bij uitstek. Het is wellicht de meest markante en mooiste fietsregio van Nederland. Wielrenners en mountain bikers vormen, als het weer het maar even toelaat, een vast onderdeel van het wisselende decor. Want het Heuvelland is met de vele hoogteverschillen een interessant en uitdagend mountainbikegebied. Single tracks, korte steile klimmetjes, technische afdalingen gecombineerd met prachtige vergezichten en rustieke dorpjes maken het dé ideale uitvalsplek voor zowel de recreatieve als ‘diehard’ MTB-er. De routes zijn bovendien aangesloten op buitenlandse routes waardoor er een netwerk van 672 kilometer aan MTB-routes ontstaat. Best veel! Tja, mooie reden om nog `s terug te komen, toch?